ב-13 באוקטובר 2024, ספייסאקס ביצעה את טיסת הניסוי החמישית של רקטת סטארשיפ, כשהיא רושמת הישג טכנולוגי משמעותי עם תפיסת הבוסטר הראשון באמצעות זרועות המתכת של מגדל השיגור, המכונה "Mechazilla". התפיסה המוצלחת של הבוסטר מתנשא לגובה של כ-120 מטר, מהווה ציון דרך חשוב בפיתוח רקטת הסטארשיפ לשימוש חוזר מלא, וקריטית להפחתת עלויות השיגור לחלל.
השיגור, שהתבצע מאתר סטארבייס של ספייסאקס בדרום טקסס, התרחש בשעה 8:25 בבוקר שעון מזרח ארה"ב. לאחר המראה מוצלחת והפרדת שלבים, ביצע הבוסטר "סופר האבי" את שריפת החזרה ונלכד על ידי הזרועות של מגדל השיגור, כ-7 דקות בלבד לאחר השיגור. זהו הישג חשוב, המקרב את ספייסאקס לעבר חזונה להפוך את הרקטה למערכת לשימוש חוזר מהיר ויעיל.
בנוסף להישג התפיסה, רקטת סטארשיפ המשיכה בדרכה לחלל. היא חצתה חצי סיבוב סביב כדור הארץ, לפני שחזרה לאטמוספירה ונחתה בשלום באוקיינוס ההודי. הנחיתה, שהתרחשה לאחר תהליך של כניסה מחודשת, שריפת נחיתה ושליטה באווירודינמיקה, סיכמה את טיסת הניסוי המורכבת שהסתיימה בדיוק כפי שתוכנן.
במהלך השידור החי של האירוע, תיאר מנהל התקשורת של ספייסאקס, דן הוט, את האירוע כ"קסם טהור". נוכח התוצאה המוצלחת, NASA ושחקנים נוספים בתעשיית החלל בירכו את ספייסאקס, כאשר מנהל NASA, ביל נלסון, שיבח את ההתקדמות כהכנה למשימות הירח המתוכננות כחלק מתוכנית Artemis.
רקטת סטארשיפ, המורכבת משני חלקים – הבוסטר Super Heavy והרקטה עצמה, היא הרקטה החזקה והגדולה בעולם. המערכת נועדה להטיס בני אדם ומטענים לירח, למאדים וליעדים נוספים בחלל. ספייסאקס זכתה בחוזה רב-מיליארדי עם NASA, והיא מתוכננת לשמש כרכב הנחיתה המאויש בתוכנית Artemis, שתביא את בני האדם חזרה לירח.
הטיסה החמישית היא חלק מסדרה של ניסויי טיסה המתקדמים בכל פעם. בניסויים קודמים נרשמו הצלחות חלקיות, אך הניסוי האחרון הציג את ההישג המשמעותי ביותר עד כה, כאשר הזרועות של Mechazilla תפסו בהצלחה את הבוסטר לראשונה. ספייסאקס ציינה כי נדרשו חודשים של בדיקות והכנות מדוקדקות כדי להגיע לנקודה זו.
המשימה לא הייתה מאוישת, אך ספייסאקס מדגישה כי היא מתכננת לבצע מאות טיסות ניסוי נוספות עם סטארשיפ לפני שתוכל להטיס אנשים. החזון של החברה הוא לבצע שיגורים מאוישים לשימושים מגוונים – החל משיגור לוויינים ועד משימות מאוישות אל כוכבים אחרים במערכת השמש.
ההישג הנדסי זה מקדם את ספייסאקס צעד נוסף לעבר הפיכת הרקטה לשימוש רב פעמי, מה שיוזיל באופן דרמטי את עלויות השיגור ויביא לשינוי משמעותי בדרך שבה ניגשים למסעות בחלל.
המידע במאמר זה מסופק למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה ייעוץ פיננסי ו/או המלצה. ייתכנו טעויות ו/או אי דיוקים בתוכן המאמר, ועל המשתמש לבדוק ולאמת אותם לאחר חקירה ולמידה במקורות נוספים. כל מי שמשתמש במידע המובא במאמר עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד.