בעקבות הודעת משרד המשפטים האמריקאי על כך שהוא שוקל פירוק אפשרי של גוגל כאמצעי לטיפול במונופול בשוק החיפושים, עולה השאלה המרכזית: האם מהלך כזה יפגע במניות החברה? בעוד שברמה הראשונה פירוק של אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם עלול להיתפס כצעד מסוכן, התמונה המלאה מורכבת הרבה יותר, וההשלכות האפשריות על המניות ועל שוק ההשקעות בכלל תלויות במגוון גורמים.
הפירוק – יתרונות והשפעה על משקיעים
פירוק של גוגל עשוי, דווקא, להציג הזדמנויות חדשות עבור משקיעים. חברה גדולה המחזיקה במספר חטיבות שונות שמשרתות מטרות מגוונות יכולה ליהנות ממגוון מקורות הכנסה, אך עלולה גם לאבד פוקוס. כשחברה מתפרקת לחטיבות נפרדות, כל אחת יכולה להתמקד טוב יותר בתחומה, דבר שעשוי להגדיל את היעילות והחדשנות שלה. עבור גוגל, מדובר בהפרדה אפשרית בין חטיבות מרכזיות כמו מנוע החיפוש, מערכת ההפעלה אנדרואיד, חנות האפליקציות Google Play ושירותי הענן.
הפרדה כזו עשויה למשוך סוגי משקיעים שונים, המחפשים השקעה ממוקדת יותר בתחום אחד על פני השאר. כך למשל, מי שמעוניין בתחומי הענן והשירותים העסקיים יוכל להתמקד בגוגל קלאוד – תחום שרואה צמיחה מהירה בשנים האחרונות, ונראה כבטוח ויציב יותר מול תחרות טכנולוגיות הבינה המלאכותית שמשנה את עולם החיפושים.
שיתוף מידע מוגבל בין חברות?
אחד החששות המרכזיים מפירוק גוגל הוא הגבלת שיתוף המידע בין החברות החדשות שיווצרו לאחר הפירוק. כיום, גוגל נהנית מיתרון משמעותי ביכולתה להשתמש במידע ממגוון תחומים, כגון נתוני חיפוש, נתוני פרסום ונתוני משתמשים מאנדרואיד, ליצירת חוויות משתמשים מיטביות ושיפור מתמשך של האלגוריתמים והמודלים שלה. אם תצומצם היכולת לשתף את המידע בין החברות החדשות, ייתכן שהשירותים והפיתוחים הטכנולוגיים לא יוכלו להתפתח באותה מהירות, מה שעלול לפגוע בחדשנות ובשביעות הרצון של המשתמשים.
מצב כזה עשוי גם לגרום לפגיעה באינטגרציה בין שירותי גוגל, דבר שיכול להשפיע על חווית המשתמשים ולהפחית את האטרקטיביות של השירותים שמספקת החברה כיום. המשקיעים יצטרכו לשקול האם הירידה באינטגרציה תוביל גם לפגיעה ביכולת החברה להרוויח בטווח הארוך, או האם תהיה לכך השפעה שולית בלבד.
הסיכונים במנוע החיפוש מול פוטנציאל הצמיחה בענן
תחום החיפושים, שהיה במשך שנים מנוע הצמיחה המרכזי של גוגל, נמצא כיום תחת איום ממשי מצד טכנולוגיות AI חדשות, שמציעות שיטות חיפוש מתקדמות יותר. כמו כן, התחרות עם חברות כמו מיקרוסופט ו-OpenAI בתחום זה רק הולכת ומתחזקת.
הפרדת עסקי החיפוש משאר עסקי החברה עלולה להקשות על גוגל לשמור על מעמדה הדומיננטי בתחום זה, מאחר ולא תהיה לה גישה לנתונים ממקורות אחרים, כמו דפדפן כרום או מערכת ההפעלה אנדרואיד. בעבור משקיעים שמחפשים השקעות בטכנולוגיות מתקדמות, ייתכן שהתחום הזה יהפוך לפחות אטרקטיבי, והם יעדיפו להשקיע בתחומים אחרים, כמו ענן ושירותים עסקיים.
תחום הענן, לעומת זאת, ממשיך לצמוח בקצב מהיר. גוגל קלאוד רושם עליות מרשימות במכירות ומתחזק את מעמדו כשחקן חשוב בשוק לצד מתחרות כמו AWS (אמזון) ו-Azure (מיקרוסופט). משקיעים שמחפשים חדשנות ויציבות ימצאו כנראה עניין רב יותר בתחום זה, שעתיד להתרחב בשנים הקרובות לאור המעבר המואץ של עסקים לתשתיות מבוססות ענן.
הסיכונים הרגולטוריים והעסקיים
למרות היתרונות האפשריים, יש לקחת בחשבון את הסיכונים הרגולטוריים והעסקיים. פירוק גוגל עלול להוביל לאי-ודאות בשוק, שכן לא ידוע כיצד המהלך ישפיע על כל אחד מהתחומים של החברה. ייתכן גם כי רמות האינטגרציה והשירות הגבוהות שהיו לגוגל עד כה ייפגעו, דבר שעלול להרחיק משתמשים מחלק מהשירותים שלה.
בנוסף, לא ברור אם השווקים והמשקיעים יקבלו את הפירוק באופן חיובי. השאלה הגדולה היא האם כל אחת מהחברות תוכל להמשיך לצמוח באופן עצמאי או שמא תיתקל בקשיים בעקבות הצורך להמציא את עצמה מחדש ולבנות מודלים עסקיים נפרדים.
סיכום
פירוק גוגל עשוי להוות צעד דרמטי בשוק הטכנולוגיה ולהשפיע על כלל המשקיעים. מצד אחד, ישנם משקיעים שעשויים לראות במהלך כזה הזדמנות להיחשף לחברות ממוקדות בתחומים ספציפיים עם פוטנציאל צמיחה גבוה, במיוחד בתחומי הענן והשירותים העסקיים. מצד שני, הסיכונים הקשורים לפגיעה באינטגרציה, שיתוף המידע והיכולת לשמר את מנוע החיפוש כמוביל שוק מול תחרות עזה, עשויים להפוך את המהלך למסוכן עבור חלק מהמשקיעים.
ההחלטה הסופית של בית המשפט והיכולת של גוגל להתמודד עם המצב החדש הם שיכריעו האם המהלך יהפוך להזדמנות השקעה או למקור לדאגה עבור המשקיעים.
המידע במאמר זה מסופק למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה ייעוץ פיננסי ו/או המלצה. ייתכנו טעויות ו/או אי דיוקים בתוכן המאמר, ועל המשתמש לבדוק ולאמת אותם לאחר חקירה ולמידה במקורות נוספים. כל מי שמשתמש במידע המובא במאמר עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד.