Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/jonaqmv4/domains/investify.co.il/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
מה זה אג"ח ואיך הוא עובד? - אינווסטיפיי
דולר דולר

מה זה אג"ח ואיך הוא עובד?

אג"ח, או בשמו המלא אגרת חוב, הוא מכשיר פיננסי המאפשר לגופים כמו ממשלות, חברות ואירגונים לגייס כסף מהציבור או ממשקיעים פרטיים. כאשר אתה רוכש אג"ח, אתה בעצם מלווה כסף לאותו גוף שמנפיק את האג"ח, בתמורה להבטחה לקבל ריבית תקופתית והחזר מלא של הסכום שהלוות בתום התקופה שנקבעה.

איך עובד אג"ח?

כשגוף מנפיק אג"ח, הוא למעשה מתחייב לשלם לך ריבית על הכסף שהלוות לו במשך זמן קבוע מראש. בנוסף, בתום תקופת האג"ח (המכונה גם "מועד הפדיון"), המנפיק יחזיר לך את הסכום המקורי שהשקעת, שנקרא "הקרן."

דוגמה פשוטה:

נניח שאתה רוכש אג"ח של חברה בסכום של 1,000 דולר לתקופה של 5 שנים, עם ריבית שנתית של 5%. החברה תשלם לך 50 דולר כל שנה (5% מתוך 1,000 דולר), ובתום 5 שנים היא תחזיר לך את ה-1,000 דולר שהשקעת בהתחלה.

סוגי אג"ח

  1. אג"ח ממשלתי – אג"ח שהונפק על ידי ממשלות, כמו אג"ח של ממשלת ארה"ב או ממשלת ישראל. מדובר באחד המכשירים הפיננסיים הבטוחים ביותר, מכיוון שהממשלות נחשבות לאמינות מבחינת היכולת להחזיר חובות.
  2. אג"ח קונצרני – אג"ח שהונפק על ידי חברות פרטיות או ציבוריות. אג"ח קונצרני יכול להציע ריביות גבוהות יותר מאג"ח ממשלתי, אך גם נחשב מסוכן יותר, כי קיים סיכון שהחברה לא תוכל להחזיר את החוב שלה.
  3. אג"ח מדורג (Junk Bonds) – אג"ח עם דירוג אשראי נמוך, המוצע על ידי חברות בסיכון גבוה יחסית לפשיטת רגל. הריבית על אג"ח כזה תהיה גבוהה כדי לפצות על הסיכון המוגבר.

מונחים חשובים באג"ח

  • ריבית נומינלית – הריבית שהמנפיק מתחייב לשלם על הקרן. לדוגמה, אם הריבית הנומינלית היא 5%, המשקיע יקבל 5% מהקרן בכל שנה.
  • תשואה לפדיון (Yield to Maturity) – התשואה הכוללת שהמשקיע צפוי לקבל עד מועד הפדיון, בהתחשב במחיר שבו רכש את האג"ח, תשלומי הריבית השנתיים והחזר הקרן.
  • דירוג אשראי – דירוג שניתן לאג"ח על ידי גופים חיצוניים כמו S&P או Moody's, המשקף את רמת הסיכון שהמנפיק לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו.

סיכונים באג"ח

למרות שאג"ח נחשבים לדרך בטוחה יותר להשקיע בהשוואה למניות, ישנם מספר סיכונים שכדאי להיות מודעים אליהם:

  1. סיכון אשראי – הסיכון שהגוף שהנפיק את האג"ח לא יוכל להחזיר את הקרן והריבית. זה נפוץ יותר באג"ח קונצרני ובאג"ח מדורג.
  2. סיכון ריבית – שינויים בריבית המשק משפיעים על מחירי האג"ח בשוק. כאשר הריבית בשוק עולה, מחירי האג"ח הקיימות נוטים לרדת, ולהפך – כאשר הריבית בשוק יורדת, מחירי האג"ח הקיימות נוטים לעלות. זה קורה מכיוון שכאשר הריבית במשק עולה, אג"ח חדשות מונפקות עם ריבית גבוהה יותר, ולכן האג"ח הישנות (עם ריבית נמוכה יותר) הופכות לפחות אטרקטיביות ונמכרות במחיר מוזל. אם אתה מחזיק באג"ח עד למועד הפדיון, סיכון הריבית משפיע פחות עליך כי תקבל את הקרן והריבית שנקבעו מראש. אך אם אתה מתכוון למכור את האג"ח לפני הפדיון, שינויים בריבית עשויים להשפיע על שווי השוק של האג"ח שלך.
  3. סיכון אינפלציה – אם קצב האינפלציה גבוה מהריבית על האג"ח, הרווח הריאלי שלך יקטן. למשל, אם אתה מרוויח 3% ריבית על האג"ח אבל האינפלציה היא 4%, הרווח הריאלי שלך שלילי.

למי מתאים להשקיע באג"ח?

השקעה באג"ח מתאימה בדרך כלל למשקיעים שמחפשים יציבות ותשואה קבועה על פני זמן, עם פחות תנודתיות ביחס למניות. אג"ח ממשלתי, למשל, נחשב לאפשרות בטוחה יותר למשקיעים שמעדיפים סיכון נמוך, בעוד שאג"ח קונצרני עשוי להציע תשואה גבוהה יותר אבל עם סיכון מוגבר.

סיכום

אג"ח הוא כלי השקעה יעיל למי שמחפש הכנסה קבועה ופחות תנודתיות משוק המניות. למרות היתרונות, חשוב להבין את הסיכונים הכרוכים בהשקעה באג"ח, במיוחד כשמדובר באג"ח קונצרני או באג"ח מדורג. כמו בכל השקעה, חשוב לבצע מחקר ולהבין היטב את התנאים והסיכונים לפני שמתחילים.

המידע במאמר זה מסופק למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה ייעוץ פיננסי ו/או המלצה. ייתכנו טעויות ו/או אי דיוקים בתוכן המאמר, ועל המשתמש לבדוק ולאמת אותם לאחר חקירה ולמידה במקורות נוספים. כל מי שמשתמש במידע המובא במאמר עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד.

התמיכה שלכם חשובה לנו! אם נהנתם מהתוכן שלנו נשמח שתשתפו את הכתבה ♥